LOADING

Type to search

Waar let je op bij de aankoop van een sh?

Woontips

Waar let je op bij de aankoop van een sh?

Share

Een nachtlampje is een onmisbaar item in een slaapkamer. Het is een zeer handig hulpmiddel om lekker voor het slapen gaan te lezen. Daarnaast is een nachtlampje onmisbaar om je weg te vinden in het donker en hebben veel kinderen veel baat bij deze verlichting als ze angstig zijn in het donker. Er is veel diversiteit in het aanbod van nachtlampjes en de keuze hierin is groot. Hoe eenvoudig het dus ook is om een nachtlampje te vinden, des te moeilijker is het om een juiste keuze hierin te maken. Om je hierin op weg te helpen geven wij je inzicht waar je op moet letten bij de aankoop van een nachtlampje.

Van welke lichtbron is jouw nachtlamp voorzien?

De eerste keuze die je moet maken bij de keuze voor een geschikt nachtlampje heeft betrekking op de energievoorziening van je lichtbron. Je kunt kiezen voor een nachtlampje dat je kunt aansluiten op het stroomnetwerk maar er zijn ook nachtlampjes die op een accu of batterij gaan. Daarnaast zijn er nachtlampjes die je neer kunt zetten maar ook op kunt hangen.

Daarnaast is de lichtbron van het nachtlampje wel iets waar je over na moet denken. Jarenlang hebben we gebruik gemaakt van gloeilampen maar tegenwoordig is er een alternatief waarvoor je kunt kiezen. Veel moderne nachtlampjes beschikken immers over LED lichtbronnen of bevatten een LED module. Je maakt hiermee een duurzame keuze. Een LED lamp gaat immers veel langer mee (soms wel 10 tot 20 jaar) dan een gloeilamp. Je bent dus onderaan de streep voordeliger uit met het maken van deze keuze. Ook met betrekking tot de kleurtemperatuur heeft er een flinke ontwikkeling plaatsgevonden. LED heeft niet meer het koele witte licht waar het in het verleden om bekend stond. LED lichtbronnen en LED modules zijn ook verkrijgbaar in de lichtkleur zoals we die kennen bij de reguliere gloeilamp. Slaap zacht kan nu ook met een LED nachtlampje naast je. 

Lichtsterkte van een nachtlampje 

Naast de bovenstaande opties, is het zeker goed om aandacht te schenken aan de lichtsterkte van nachtlampjes. Het is immers een betere keuze om wat beperkt licht naast je te hebben voordat je gaat slapen. Je lichaam maakt in het donker namelijk het hormoon melatonine aan, een slaaphormoon. Het is daarom niet verstandig om naast een fel verlichte lamp de laatste bladzijden van een boek te lezen. Daarnaast is wat gedimd licht een praktische optie als je partner wel wil slapen en jij nog “vast zit” aan je boek.       

Functionaliteiten van nachtlampjes

Met betrekking tot de functionaliteiten van nachtlampjes komen we wat meer op de kinderafdeling uit. Er zijn hierin vrij veel opties. Denk hierbij aan nachtlampjes die rustgevende geluiden maakt of voorzien zijn van een projector om sterren op het plafond te projecteren. Dit werkt vaak rustgevend voor kinderen. Je kunt ook kiezen voor een nachtlampje met geluidssensoren waarbij de verlichting zelf uit zal gaan als het kindje slaapt. 

Nadat je al deze bovenstaande keuzes hebt gemaakt, al zullen niet alle keuzes voor jou van toepassing zijn, kun je jezelf gaan richten op het design van de nachtlamp. Ook deze keuze is niet eenvoudig. Als je kijkt naar het aanbod van een grote aanbieder als Directlampen, zul je ontdekken dat er nog één laatste (flinke) uitdaging op je wacht…