LOADING

Type to search

Waarom patronen behang helemaal in is!

Trends

Waarom patronen behang helemaal in is!

Share
Waarom patronen behang helemaal in is!

Een kamer of een muur voorzien van patroon behang geeft meteen een spetterend effect. Je kunt kiezen uit diverse materialen en uiteraard vele patronen. Maar hoe pak je zoiets nu aan en aan welke zaken moet je denken? In de eerste plaats: hoe meer patronen, hoe drukker de muur wordt. Meestal is dat geschikter voor een grote kamer dan voor een kleinere. In een kleine kamer kan je wellicht beter één muur voorzien van patroonbehang en de andere muren neutraal houden qua kleur. Qua inrichting geldt in een kleine kamer met patroon behang altijd ‘less is more’. In een grote kamer kan meer.

De voorbereiding

Het aanbrengen van behang met patronen is een secuur werkje. Maak het jezelf wat eenvoudiger door de muur die je gaat behangen goed voor te bereiden. Als er oud behang verwijderd moet worden, huur of leen dan een stoomapparaat om dat snel en efficiënt te doen. Hoe gladder de muur hoe strakker het resultaat nadien. Verwijder dus oneffenheden en vul gaatjes netjes op. Zeker bij een dunnere soort patroon behang merk je het verschil nadat alles is gedroogd.

Op zoek naar het patroon

Uiteraard moet je dit behang zorgvuldig plakken voor het patroon. Kijk op het etiket of het een aansluitend of verspringend patroon. Daarna ga je op zoek naar een opvallend stukje patroon aan de zijkant van de baan. Dit komt telkens terug. Bij een aansluitend patroon moet je de banen zo plakken dat dit kenmerk van het patroon tegen elkaar zit, bij een verspringend patroon moet het kenmerk precies halverwege twee nieuwe kenmerken. Met die kennis kan je gaan knippen. Knip een eerste baan, die ongeveer 10 centimeter langer is dan nodig is voor de muur. Met deze baan als uitgangspunt kan je de rest van de banen knippen zodat het patroon goed door blijft lopen. Wees zorgvuldig bij het plakken. Hoe drukker het patroon, hoe meer zorgvuldig je moet plakken.

Werken met kleur in het interieur

Een behang met patronen vraagt ook om aandacht in de kleurstelling van de rest van de inrichting. Uiteraard is jouw smaak bepalend. Er zijn echter twee denkwijzen bij de experts hoe je een kamer met patroon behang aanpakt qua interieur.

1. Ga voor 2 tot 3 kleuren uit het behang

Hierbij laat je de inrichting aansluiten op het behang. De kleuren die je kiest, pas je toe in alle accessoires in de kamer. Hierdoor krijg je een harmonieus beeld dat het behang met patroon ondersteunt en een zekere mate van rust in de woonomgeving brengt.

2. Kies voor contrasterende kleuren

Het is een kwestie van ‘ervan houden’ als je kiest voor kleuren die een contrast vormen met je patroon behang. De kamer wordt hierdoor werkelijk spetterend en dat zal niemand ontgaan die er binnen komt. Hierbij kan je het contrast nog vergroten door dat ook te kiezen voor de vormen. Heb je een behang met kleine drukken vormen, zet er dan een grote vloerlamp voor. Zijn er warme kleuren in het behang, kies dan voor koele kleuren in het interieur. Houd ook rekening met de keuze van de vloer voor extra sfeer. De wow-factor is dan verzekerd.