Waarom zou jij kiezen voor een waterontharder?
Share
In Nederland hebben we het getroffen met de watervoorziening. De kwaliteitscontrole is goed, eigenlijk kennen we geen problemen met de aanvoer, het water smaakt goed en kan zo uit de kraan worden gedronken. Het bevat echter wel veel kalk. Is dat echt een probleem waarvoor je zou overwegen een waterontharder aan te schaffen? Eigenlijk zijn er best goede redenen om te kiezen voor een waterontharder die vrijwel al het kalk uit je water haalt. Wat dacht je van gezondheid, milieu en ook nog je portemonnee?
1. Gezondheid
Het kalk in drinkwater heeft geen nut voor de processen in je lichaam, het wordt weer afgevoerd via de nieren. Maar wat er niet inkomt, hoeft er ook in dit geval niet uit. Water zonder kalk is om die reden gewoon beter voor je. Dat geldt zeker ook voor je haren en huid. Die worden er zachter van zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Water zonder kalk smaakt iets anders dan het kraanwater dat je nu drinkt, maar na een tijdje zal je beseffen dat het een frissere smaak heeft,
2. Milieu
Kalk is op zich geen bedreiging voor het milieu, het komt er immers via het water ook rechtstreeks vandaan. Maar besef je wel welke agressieve stoffen in het algemeen worden gebruikt om de kalkaanslag te verwijderen van muren, vloeren en andere objecten? Daarbij is het een feit dat alle huishoudelijke apparatuur waarin water wordt gebruikt, aangetast wordt door de kalk in het water. Zonder kalkaanslag gaan apparaten langer mee en dat is uiteraard goed voor het milieu. Nooit meer kalkaanslag, waar dan ook. Uiteraard betekent minder kalk ook een zachtere was zonder dat je daar speciale wasmiddelen voor hoeft te kopen. Extra duurzaam dus!
3. Besparen
Een waterontharder vergt een investering, maar dat verdien je ook weer snel terug. Behalve het gemak dat je kalkaanslag niet meer hoeft te verwijderen, is het ook niet meer nodig om daar dure producten voor te kopen. De huishoudelijke apparaten gaan beduidend langer mee en speciale wasmiddelen zijn overbodig. Een waterontharder gaat lang mee (gemiddeld zeker 15 jaar) en heeft weinig onderhoud nodig. De kosten per jaar zijn derhalve niet bijzonder hoog.
Een hogere waterdruk voor jouw comfort
Als er toch iets te klagen valt over de watervoorziening in Nederland is dat wellicht de waterdruk. Als je een waterontharder laat plaatsen heeft dat ook een (geringe) invloed op de waterdruk. Maar ben jij momenteel tevreden met de druk die je krijgt van de waterleverancier?
In warme zomers maar ook gedurende het gehele jaar wil de waterdruk nog wel eens tegenvallen, vooral als je op een grotere hoogte woont. Te weinig druk is niet prettig, onder de douche mis je toch voldoende water en ook het vullen van een emmer kost erg veel tijd door een miniem straaltje. Wist je dat het mogelijk is om de waterdruk te verhogen tot een comfortabel niveau? Dat is wellicht een goed idee om tegelijk te laten regelen bij aanschaf van de waterontharder. Bij de vakman vind je hierover informatie.