LOADING

Type to search

Wat is lamelparket

Woontips

Wat is lamelparket

Share

Alles wat je over lamelparket moet weten Lamelparket wordt ook wel ‘duoplank’ of ‘multiplank’ genoemd. Dat komt omdat lamelparket uit meerdere lagen is opgebouwd. De onderlaag is gemaakt van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. De bovenlaag is gemaakt van massief hout, meestal eikenhout.

Voordelen van lamelparket

Lamelparket is door de jaren heen steeds populairder geworden doordat het vele voordelen biedt:

  • De onderlaag van het lamelparket zorgt ervoor dat wisselingen in de temperatuur en het vochtgehalte nauwelijks invloed hebben op de vloer. Daardoor wordt het krimpen en zwellen van de vloer tot een minimum beperkt.
  • Lamelparket kun je zwevend leggen waardoor de vloer ook geschikt is voor appartementen waarbij je aan geluidsnormen moet voldoen.
  • Doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt, is lamelparket een stuk goedkoper dan een vloer die volledig van massief hout is gemaakt.

Levensduur parket

Een goed onderhouden parketvloer kan tientallen jaren mee gaan. Bovendien is het mogelijk om de vloer meerdere malen te schuren en opnieuw af te werken, zelfs in een andere kleur als je dat zou willen.

Schuren is alleen nodig als de vloer flink beschadigd is. In de meeste gevallen is schuren dus niet nodig en is een behandeling met onderhoudsolie voldoende om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

Het parket blijft langer mooi als je het regelmatig met speciale vloerzeep dweilt. Door te dweilen maak je de vloer niet alleen schoon, maar zorg je er ook voor dat de afwerking van het parket in goede conditie blijft.

Lamelparket en de kwaliteit van het hout

Lamelparket wordt voor uiteenlopende prijzen aangeboden. In veel gevallen zijn de prijsverschillen te verklaren door de kwaliteitsverschillen van het hout waarvan de vloer is gemaakt.

Zo wordt er bijvoorbeeld goedkoop lamelparket verkocht met een onderlaag van vurenhout. Vurenhout reageert veel zwaarder op schommelingen in de luchtvochtigheid dan berkenhout, waardoor het krimpen en uitzetten van de vloer ervoor kan zorgen dat er kieren tussen de vloerdelen ontstaan.

Ook kan de kwaliteit van de toplaag sterk verschillen. Zo is er bij goedkope vloeren vaak gebruik gemaakt van spinthout. Dit is het hout van de buitenste rand van de boomstam. Spinthout is minder sterk dan het hout dat in de kern van de stam zit.

De prijsverschillen kunnen ook te herleiden zijn naar de dikte van de toplaag van de vloer. Lamelparket met een relatief dunne toplaag is goedkoper dan een vloer met een dikke toplaag. Hoe dunner de toplaag, hoe minder vaak je de vloer kunt schuren.

Kortom, als je een lamelparketvloer gaat kopen, wees je er dan bewust van dat de grote prijsverschillen een reden hebben.

Tip: lamelparket met een eiken toplaag van kernhout is een goede keuze als je een parketvloer van hoge kwaliteit wilt. Eikenhout is goed te bewerken, kan tegen een stootje en heeft een mooie houttekening.

Lamelparket op vloerverwarming

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan een houten vloer op vloerverwarming worden gelegd. Het gevoel van warm hout is puur genieten en zorgt voor meer wooncomfort.

Bovendien bespaar je met vloerverwarming op de stookkosten. De watertemperatuur die nodig is voor vloerverwarming ligt namelijk tussen de 30 en 40 graden. Voor verwarming met radiatoren is dat minimaal 60 graden.

Door de relatief lage watertemperatuur is het mogelijk om vloerverwarming met een warmtepomp te combineren. Om ervoor te zorgen dat de warmte goed door de vloer kan komen is het van belang om voor lamelparket te kiezen met een toplaag van maximaal 4 millimeter.

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden over lamelparket en wil je meer weten over de mogelijkheden? Bezoek dan een specialist in houten vloeren voor advies op maat. Daarnaast kun je bij veel speciaalzaken online gratis een inspiratiemagazine aanvragen. Ideaal om voorafgaand aan je bezoek aan de showroom ideeën op te doen voor jouw nieuwe houten vloer.