LOADING

Type to search

Wat je moet weten over raamdecoratie

Babykamer Kinderkamer Slaapkamer Werkkamer Wooninspiratie Woonkamer Woontips

Wat je moet weten over raamdecoratie

Share
Wat je moet weten over raamdecoratie

Voor de oude Grieken ging het bij raamdecoratie vooral om het buitensluiten van de hitte met behoud van voldoende licht in woonruimte. Daarvoor werden shutters van marmer gekozen. Flexibel waren ze niet, maar ze voldeden aan het doel. Daarna was er een periode dat raamdecoratie in onze streken met name nodig was om de kou buiten te houden. Luiken aan de buitenkant boden beschutting, maar waren ook erg onhandig. Engeland was het eerste land in West Europa waar glas voor huizen beschikbaar kwam, vaak slechts voor een gedeelte van het raam want glas was duur, zelfs van slechte kwaliteit. Met de invoering van glas werd raamdecoratie belangrijker en vandaag de dag zijn er vele opties.

1. Gordijnen

Gordijnen worden al gebruikt in enerlei vorm sinds er ramen in onze woningen zitten, al dan niet van glas. Verduisterende gordijnen kan je ook in combinatie met andere raamdecoratie gebruiken. Vooral in de slaapkamer waar het van belang is dat ook in de zomer de ruimte goed verduisterd wordt ten behoeve van een gezonde slaap zijn deze gordijnen een uitkomst. Zeker als er gekozen wordt voor gordijnen die doorlopen tot de grond kan het verduisterend effect optimaal zijn als gekozen wordt voor een stevige stof. Daarbij zijn gordijnen ook elegant en is het mogelijk voor iedere stijl van interieur passende gordijnen te vinden. Qua prijs is er een groot verschil naar gelang het materiaal dat je kiest. Ook voor een redelijke prijs kan je al een paar goede verduisterende gordijnen kopen.

2. Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn er zowel in verduisterende exemplaren als (half) lichtdoorlatend. Ze zijn eenvoudig in het gebruik en voor ieder raam toepasbaar omdat ze op maat worden gemaakt. Daarbij zijn rolgordijnen eenvoudig te installeren en relatief goedkoop ten opzichte van andere raamdecoratie. De toepassing blijft toch vaak beperkt tot ruimtes die niet bestemd zijn om te slapen of te ontspannen. Het rolgordijn zie je in het algemeen vooral in de hobbykamer, op zolder of in de keuken.

3. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen zijn de laatste tijd in opkomst, mede door de grotere keuze in materiaal. Een enkelvoudig plissé gordijn is sfeervol en ten dele lichtdoorlatend. De honingraat plissé gordijnen bestaan uit twee lagen en zijn verduisterend. Een voordeel van deze twee lagen is dat de koorden en de gaatjes daarvoor ook onzichtbaar zijn weggewerkt en dat het materiaal isolerend werkt voor warmte en geluid. Het verduisterend effect aan de randen is niet 100% maar dat door het materiaal iets door te laten lopen, kan dit worden verbeterd. De juiste raamdecoratie kan ook zorgen voor extra veiligheid in huis, zoals men bijvoorbeeld ook voor camera’s kan kiezen.

4. Shutters

Op het moment dat raamdecoratie in opkomst kwam, waren het shutters die het spits afbeten. Niet langer van marmer en onbeweeglijk maar van hout en door een koord beweeglijk gemaakt. Shutters konden daardoor zowel verduisterend zijn als volop lichtdoorlatend in een open stand. In onze moderne tijd zijn er vele opties die ook toepasbaar zijn in diverse kamers. Uiteraard hangt er een fors prijskaartje aan deze raamdecoratie vanwege de gebruikte materialen en de constructiekosten.