LOADING

Type to search

Werking radiatoren

Klussen Woontips

Werking radiatoren

Share
Werking radiatoren

Het is zo vanzelfsprekend dat we er nog nauwelijks over nadenken. We lopen naar de thermostaat en draaien even tot de gewenste temperatuur in het display is te zien en even later is het aangenaam warm in de kamer of op kantoor. Uiteraard is er ook een afstandsbediening beschikbaar voor degene die liever niet opstaat vanuit een comfortabele stoel. En binnenkort bedient vrijwel iedereen de verwarming met behulp van de smartphone. Dan is het mogelijk om het huis precies op de juiste temperatuur te hebben op het moment dat jij binnenkomt. De moderne cv is een mooi stuk techniek dat toch eenvoudig blijft dankzij de paneelradiatoren.

De ontwikkeling van de radiator

De radiator is ontwikkeld in 1865 en het was een revolutionair idee om een ruimte niet direct te verwarmen met vuur maar door toepassing van heet water. Om de werking zo optimaal mogelijk te maken, is het van belang dat de uitstraling plaatsvindt middels een zo groot mogelijke oppervlakte. Dat zie je vandaag de dag nog steeds bij de paneelradiatoren die bestaan uit verticale platen al dan niet met ribbels.

De eerste radiator zag er heel anders uit. Die bestond uit een aantal verticale buizen verbonden met een horizontale buis voor de waterdoorvoer. Daarbij hoorde nog een brullende cv-ketel en vele leidingen. Ondanks het interessante principe was er nauwelijks interesse in het systeem met uitzondering van fabrieken waar een dergelijke apparaat niet echt opviel. In het midden van de 20e eeuw werd deze manier van verwarming ook op kantoren meer gebruikelijk en woningen volgden nadien toen er meer aandacht ontstond voor de vorm van de radiatoren.

De cv van nu en de toekomst

Vrijwel overal is de verwarming van huizen tot fabrieken momenteel geregeld middels een cv. Het ligt ook in de verwachting dat dit niet zal veranderen in de nabije toekomst. Wellicht dat op termijn de ketel niet langer op gas zal werken, maar er gekozen zal worden voor een meer duurzame optie, zoals elektriciteit op basis van hernieuwbare energie. De radiator heeft om die reden beslist de toekomst, ongeacht de grote veranderingen die ons te wachten staan als het gaat om de energievoorziening. Dat is een prettige gedachte omdat het aanleggen van een verwarming uiteraard een behoorlijk klus is en bedoeld voor een zeer lange periode. Een radiator vervangen is voor een vakman binnen een redelijke tijd te doen, maar het complete leidingwerk is uiteraard een andere zaak.

De radiatoren van vandaag de dag

In een oude fabriek in Engeland kan je soms nog zo’n enorme radiator zien die bestaat uit buizen, vaak van roestig ijzer. Dat lijkt een heel ander systeem dan de huidige paneelradiatoren die zo vanzelfsprekend zijn dat we ze nauwelijks nog zien. De meeste radiatoren worden horizontaal geplaatst omdat op die manier de oppervlakte die ze nodig hebben voor een efficiënte verwarming het beste kan worden gevonden, vaak onder de ramen. Indien dat niet mogelijk is, zijn er ook verticale radiatoren en zelfs losstaande op pootjes. En voor wie het bijzonder wil hebben, is er ook design, niet alleen om de handdoeken te drogen in de badkamer maar ook voor de andere kamers.