LOADING

Type to search

Hier moet je zeker op letten als je je woning gaat verven

Klussen

Hier moet je zeker op letten als je je woning gaat verven

Share
Woning verven

Als je van plan bent om je woning te verven zijn er een aantal factoren waar je zeker op moet letten. Alleen dan zul je het resultaat realiseren die je voor ogen hebt. Daarnaast zul je merken dat deze klus je veel makkelijker afgaat als je weet waar je op moet letten als je je woning gaat schilderen. We helpen je hieronder op weg. 

Je huis schilderen om je woning een fris uiterlijk te geven

Het schilderen van je huis is een perfecte manier om je woning een mooi fris uiterlijk te geven. Het is een klus waar veel huiseigenaren best tegenop zien maar achteraf best veel voldoening hebben van het uiteindelijke resultaat. Een nieuwe kleurstelling kan de uitstraling van een woning immers enorm veranderen. Daarnaast is het een relatief voordelige manier om dit te realiseren. Er zijn wel een aantal zaken die je moet weten en waarop je moet letten als je je woning gaat verven. We nemen deze punten hieronder met je door. 

Let op de weerssituatie bij het buitenschilderwerk

De weersituatie speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijke resultaat van het buitenschilderwerk. De beste periode om dit te doen is tussen de maanden april en oktober. Dit is immers de periode dat de temperatuur het meest gunstig is. Bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden kan de verf op de beste manier drogen. 

Waar je bij het buitenschilderwerk ook zeker rekening mee moet houden is de luchtvochtigheid en de invloed van de zon. De meest ideale keuze is om “achter de zon aan te werken”. Dit betekent dat je gaat schilderen op de plekken waar de zon al is geweest. Als je zou schilderen in de volle zon, zal de verf opwarmen waardoor het oplosmiddel in de verf te snel zal verdampen. Daarnaast is het goed om te letten op de luchtvochtigheid. Als deze te hoog is, zal er condens (dus waterdamp) tussen de verflagen ontstaan en dat is een situatie die je juist moet zien te voorkomen!

Maak een goede verfkeuze als je je huis gaat schilderen

Elders op deze website vind je een uitgebreid artikel over de verschillende soorten verf. In dit artikel hebben we inzichtelijk gemaakt wanneer je het beste kunt kiezen voor een verf op terpentinebasis en een verf op waterbasis. Aansluitend hierop is het goed om nogmaals even onder de aandacht te brengen dat het voor kozijnen en deuren die toegang geven naar buiten verstandig is om damp werende verf te gebruiken. Hiermee voorkom je dat vocht van buitenaf in het houtwerk kan dringen. Let op dat je een vochtbestendige verf gebruikt voor vochtige ruimtes als een douche en eventueel de kelder. Het verdiepen in een goede verfkeuze is dus van groot belang als je je huis gaat schilderen.

Goede voorbereiding is het halve werk bij het verven van woningen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja, het is een cliché maar in dit geval is een goede voorbereiding bij het schilderen van woningen wel belangrijk. Het vrijmaken van de werkruimte, het afplakken, het gebruik van afdekfolie en het stof- en vetvrij maken van het schilderwerk kost wat meer tijd maar is wel een belangrijke stap bij het realiseren van het uiteindelijke resultaat. Daarnaast zul je merken dat de investering in goede kwaliteit kwasten, rollers, verfstokken, ladders en eventueel steigers van groot belang is. 

Tot slot is het belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel verf je nodig hebt, ook als je meerdere lagen verf moet aanbrengen. Er zijn muren waarop je echt meerdere lagen verf moet aanbrengen. Niets is zo frustrerend dan zuinig te moeten doen omdat je een tekort aan verf hebt. Als dit het geval is, zul je immers nooit het gewenste resultaat kunnen creëren en dat is zonde van je inzet.