LOADING

Type to search

Zelf een lamp verwisselen

Klussen Wooninspiratie Woontips

Zelf een lamp verwisselen

Share

Wil je een led- of gloeilamp verwisselen omdat die het niet meer doet? Of wil je een compleet nieuwe lamp ophangen? Hier zijn een paar tips om je te helpen met klussen.

Elektriciteit uitzetten

Het is altijd verstandig om de elektriciteit uit te schakelen voordat je er aan gaat zitten. Als het gaat om het installeren van een nieuwe lamp is dit zelfs noodzakelijk. Raak nooit elektriciteitsdraden aan als er nog stroom op staat.

Gloei- of ledlamp verwisselen

Allereerst een vingerbesparende tip: Als je een gloeilamp hebt, raak hem dan niet direct aan na het uitzetten. Gloeilampen, zoals het woord al zegt, gloeien nog een tijdje na. Het kan goed zijn dat je geen idee hebt wat voor lamp je hebt en wat je moet kopen. Voel dus voorzichtig aan de lamp of deze heet is, en als hij afgekoeld is kun je deze voorzichtig eruit draaien. Op de fitting van de lamp, het witte stukje, staat de informatie die je nodig hebt voor een nieuwe lamp.

Hier kun je in de winkel of online naar zoeken. De nieuwe lamp haal je vervolgens voorzichtig uit de verpakking en draai je er op de plek waar de oude lamp zat weer in. Als je nieuwe lamp geen ledlamp is, kun je deze beter met een doekje vastpakken in plaats van met de blote hand. Aangezien onze handen vettig zijn kunnen ze ervoor zorgen dat de lamp sneller kapot gaat.

Een lampenkap verwijderen

Voordat je je lamp kunt verwijderen moet je waarschijnlijk eerst kijken hoe je bij de lamp kunt komen. Als je spotjes hebt, is de lamp erachter misschien niet goed zichtbaar. Maar het verwijderen van het kapje is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Veel spotlichten hebben een kliksysteem waarbij je het glazen gedeelte samen trekt en het spotlampje eruit trekt. Andere trek je aan de zijkant naar beneden. Als je een plafonnière hebt, lijkt de operatie misschien nog veel ingewikkelder.

Maar wees gerust, ook die lampen zijn erop gemaakt om verwisseld te kunnen worden. Meestal is één van de haakjes van de plafonnière gemakkelijk weg te schuiven. Op die manier kun je de glazen kap van deze plafondlamp eruit halen en op een veilige plek neerleggen. Door het verwijderen van de glazen kap is het lampje zichtbaar geworden. Deze kan er nu op eenzelfde manier uitgedraaid worden en vervangen worden door een nieuwe.

Een lamp ophangen

Als je een nieuwe lamp wilt ophangen is het verstandig om eerst nog eens extra te controleren of er nog stroom op staat of niet. Weet je zeker dat de stroom uit staat? Dan kun je beginnen met het verwijderen van de oude lamp. Schroef voorzichtig de lamp los en leg deze aan de kant. Let erop dat er voldoende koper zichtbaar is in de stroomdraden voordat je deze vastschroeft. Na het vastschroeven van de nieuwe lamp kun je het lampje erin draaien.