LOADING

Type to search

Zo creëert de juiste vloer extra sfeer in jouw woning

Wooninspiratie Woonkamer Woontips

Zo creëert de juiste vloer extra sfeer in jouw woning

Share
Zo creëert de juiste vloer extra sfeer in jouw woning

Houten vloeren zijn echte sfeerbepalers. Het beslaat de grootste oppervlakte in je huis (de vloer) en vormt daardoor letterlijk de basis voor je interieur. Het is dus essentieel dat je de juiste vloer kiest die bij je past. Wil je strak en modern? Klassiek en robuust? Of toch retro en kleurrijk? Maar je misschien is jouw stijl niet in een hokje te vangen en ga je voor een mix die helemaal bij jouw past. Strak en klassiek. Modern en retro. Robuust en kleurrijk. Hoe dan ook, het begint bij de vloer. Net als stijlen zijn er veel verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Eikenhout is misschien wel de bekendste en wellicht ook de populairste houtsoort voor een vloer. Maar ook grenen en vurenhout worden veel gebruikt voor vloeren. Daarnaast zijn er ook nog vloeren van hardhout. Er zijn dus nogal wat verschillende opties voor op je vloer. Elk materiaal heeft zijn eigen tekening, structuur en eigenschappen. Denk ook na over hoe je het willen (laten) leggen. Gewoon in lengtes, diagonaal, mozaïek of visgraatmotief. Het weegt allemaal mee in hoe de sfeer van jouw vloer straks je huis een ander aanzien krijgt. De vloerspecialisten van Esco vloeren nemen je mee in de wereld van houten vloeren. Doe er je voordeel mee!

Hout: hoe ouder hoe mooier

Hout heeft van zichzelf al veel karakter. Het leeft en heeft een unieke structuur met lijnen en knoesten. Als een vloer al langer ligt krijgt het steeds meer een doorleefde uitstraling. Hier en daar een buts, vlek of scheurtje geeft de vloer een eigen persoonlijkheid. Er wordt op geleefd en dat zie je eraan terug. Het is niet voor niets dat gebruikte houten vloeren kostbaarder zijn dan gloednieuwe vloeren. Mensen willen nu eenmaal karakter op de vloer.

Afwerking naar smaak

Een houten vloer krijgt een bepaalde afwerking mee. Hij wordt gelakt, gebeitst, geschilderd, geolied of in de was gezet. Die laatste twee zijn ook bedoeld om het hout te onderhouden. Met olie en was ‘voedt’ je de vloer als het ware. Het hout neemt het op en zorgt ervoor dat het hout ‘gezond’ blijft en zo min mogelijk uitdroogt waardoor het kan scheuren. Je ziet ook steeds meer de zogenaamde wash-afwerking. Hierbij krijgt het hout een kleur maar door het veegachtige effect blijft de structuur van het hout te zien en lijkt het of de vloer hier en daar al een beetje versleten is en patina heeft opgelopen door intensief gebruik.