Zo voorkom je vochtproblemen in en om het huis
Share
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor vochtproblemen en schimmel. Heb je hiermee te maken en wil je weten hoe je er weer vanaf komt? Dan zetten we een aantal tips voor je op een rij, waaronder jaarlijks de dakgoot schoonmaken.
1. Vochtproblemen herkennen
Schimmel en teveel vocht in je woning is niet alleen vervelend: het is ook slecht voor je gezondheid. Voor veilig wonen is het dus belangrijk dat je vochtproblemen op tijd herkent.
Dit zijn tekenen van beginnende vochtproblemen:
- Je huis ruikt droogt en muf.
- Je hebt last van loslatend behang of stucwerk.
- Er zit houtrot in je kozijnen.
- Er zitten vochtplekken, algen en/of schimmel op de muur.
- Er zit condens op de ramen.
- Je verbruikt meer energie.
- Je hebt last van zilvervisjes, pissebedden of ander ongedierte.
- Als je de was binnen ophangt, dan droogt deze minder snel dan normaal.
2. De oorzaak vinden
Vochtproblemen kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt. Het kan erg lastig zijn om zelf uit te zoeken waar het vocht vandaan komt. Daarom kun je hier het beste een loodgieter of een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen. Een specialist heeft professionele apparatuur waarmee het lek opgespoord en verholpen kan worden, zonder verdere schade aan je huis te veroorzaken.
3. Vocht in huis voorkomen
Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je te maken krijgt met vochtproblemen, schimmel of houtrot in huis. Ook als je merkt dat het sinds kort iets vochtiger in huis is, kan het helpen om deze tips toe te passen.
Condensatie
Condens voorkom je door je woonruimte goed te ventileren. Af en toe een raampje openzetten is niet voldoende. Zorg dat je een goed ventilatiesysteem hebt en vergeet dit systeem niet op tijd te onderhouden.
Schimmel en houtrot
Maak 1-2 keer per jaar de dakgoten schoon, het liefst in het voor- en najaar. Hiermee voorkom je de kans op lekkages, schimmel en houtrot.
Lekkage
Een slecht onderhouden cv-ketel kan leiden tot lekkages en verborgen waterschade. Zorg daarom dat je cv-installatie op tijd wordt onderhouden door een loodgieter of andere specialist. Ook oude of verkeerd gemonteerde leidingen kunnen gaan lekken. Dit kun je niet altijd op tijd voorkomen. Schakel zo snel mogelijk een gespecialiseerd bedrijf in om de lekkage te verhelpen.
Doorslaand vocht
Als je een oudere woning hebt, dan kan de gevel poreus zijn geworden. Het regenwater kan dan makkelijk je woning binnendringen. Met vochtplekken op de buiten- en/of binnenmuren als gevolg. Als je hier last van hebt, dan kun je het beste de wanden laten impregneren of
nieuwe gevelbekleding laten plaatsen.